De wiskunde van de Dambusters - Meskens, Ad., 1962- (Amsterdam : Epsilon, 2023)
Op 16 mei 1943 vertrokken vanaf vliegbasis Scrampton 19 bommenwerpers om Duitse dammen aan te vallen. Ze deden dat met een nieuw soort wapen: de stuiterbom. Deze aanval staat in de militaire geschiedenis bekend als het eerste precisiebombardement. Toch was er slechts eenvoudige wiskunde nodig om deze missie mogelijk te maken. In dit boekje bekijken we hoe deze aanval werd voorbereid en stellen we ook de vraag of die moreel verantwoord was. En we leren ruimtelichamen te tekenen met behulp van GeoGebra 3D.
De Zebra-reeks is ontstaan naar het idee van Jan Breeman om vwo-leerlingen in keuze-uren kennis te laten maken met onderwerpen die buiten het standaardcurriculum vallen, maar die wel zeer de moeite waard zijn. De reeks is in eerste instantie bedoeld voor leerlingen uit de hoogste klassen van het vwo, maar is nadrukkelijk ook gericht op eenieder die belangstelling heeft voor wiskunde en wiskundige toepassingen in andere disciplines.
Keywords: Wiskunde