Redeneren met data : een introcuctie statistiek voor de gedragswetenschappen - De Neve, Jan, 1985- (Leuven : Acco, 2023)
Dit handboek geeft een inleiding tot statistiek waarbij redeneren met data centraal staat. Aan de hand van drie gedetailleerde studies uit de gedragswetenschappen krijgt de lezer een duidelijk beeld hoe statistiek in onderzoek wordt ingezet. Dankzij het gebruik van echte data wordt het probleemoplossend en besluitvormend aspect van statistiek binnen het onderzoeksproces in de verf gezet. Rederen met data behandelt zowel beschrijvende als inductieve statistiek in detail. Beschrijvende statistiek laat oe om met relatief eenvoudige technieken inzichten te halen uit data. Inductieve statistiek, daarentegen, richt zich op het onderzoeken van de onderliggende processen die hebben geleid tot de verzamelde data. De inductieve analyses worden in de diepte besproken aan de hand van simulaties en met een minimum aan kansrekening zodat de focus op conceptueel begrip behouden blijft.
Keywords: Gedragswetenschappen; Redeneren met data