De weg naar een federaal land : politiek en democratie in België sinds WOI - Van de Casteele, Eric, ....- (Gent : Academia Press, 2023)
Sinds zijn onafhankelijkheid onderging België heel wat veranderingen. Dit boek beschrijft de evolutie van een eenheidsstaat naar een (con)federaal land. Wat was de impact van de Vlaamse én van de Waalse beweging? Welke sociaal-economische, maatschappelijke en politieke ontwikkelingen drukten hun stempel? Maar, vooral, wat zijn de huidige uitdagingen van de Belgische parlementaire democratie? De auteur schetst ook belangrijke historische gebeurtenissen zoals de Nieuwe Orde, de collaboratie, het verzet, de koningskwestie en mei '68. De weg naar een federaal land biedt een genuanceerd en helder beeld van de opeenvolgende staatshervormingen van burgerdemocratie, de sociale democratie en de evoluerende verhoudingen tussen de politieke wereld en de monarchie. Samen met De komst van de massademocratie vormt dit boek een algemeen en multidisciplinair overzicht van de geschiedenis van het huidige België.
Keywords: Federalisme -- België