Met PrOP los ik het op! Therapeutenboek : kortdurende psychologische interventies: stappenplan voor kinderen en jongeren - Debruyne, Sara, 1978-; Haeck, Nathalie, ....- (Amsterdam : Boom, 2016)
Met PrOP, los ik het op! is een kortdurende therapie voor kinderen en jongeren (9 – 18 jaar) met milde tot matige psychische klachten. Het gaat uit van een eenvoudige probleemsamenhang: het PrOP-schema: Pr (Probleem) = O (Omgeving) x P (Persoonlijke stijl) Stappenplan in drie fasen De eerste fase van dit behandelprotocol is gericht op inzicht in de problemen, omstandigheden en omgeving van het kind en zijn persoonlijke stijl. In de tweede fase ligt de nadruk op het veranderen en versterken van de persoonlijke aanpak van het kind. De derde fase bestaat uit terugvalpreventie. Met dit stappenplan kunnen kinderen en jongeren worden behandeld in een beperkt aantal sessies. Daarmee is het zeer geschikt voor de Basis GGZ. Herziening van succesvol protocol Met PrOP, los ik het op! is een herziening van het succesvolle protocol Kortdurende psychologische interventies voor de eerste lijn. Stappenplan voor kinderen en jongeren. Het werkboek is geïllustreerd door de bekende Belgische striptekenaar Pieter de Poortere. De vernieuwde modulaire opzet biedt meer flexibiliteit. De acht stappen zijn omgevormd naar zeven modules, ingedeeld op interventie. De voorbeelden en oefeningen zijn eigentijdser gemaakt en is er meer focus op de positieve en sterke kanten van de jongeren, beïnvloed door de positieve psychologie. Voor wie? Hulpverleners die binnen de ggz en het onderwijs met kinderen en jongeren werken, zoals psychologen en orthopedagogen, kunnen deze behandeling geven. Materiaal Met PrOP, los ik het op! bestaat uit een handleiding voor de trainer en een werkboek voor het kind. Het werkboek is ook los verkrijgbaar.
Keywords: PrOP-model.