Niet perfect toch tevreden : hoe je perfectionisme kan ombuigen tot optimalisme - Boone, Liesbet, 1985- (Kalmthout : Pelckmans, 2023)
Heb je soms het gevoel dat je (te) veel ballen in de lucht moet houden? Dat je altijd de controle wil hebben en je jezelf ondanks eerdere successen nog steeds moet bewijzen? Word je soms onverwacht overmand door angst en twijfel? Maken goedbedoelde adviezen als ‘laat het los’ en ‘doe eens wat minder’ je kwaad of moedeloos? Dan ben je niet alleen. Veel mensen herkennen zichzelf in meer of mindere mate in perfectionisme. Het helpt ons vaak om door te zetten en onszelf te verbeteren, en tegelijkertijd kan het ons soms in de weg zitten. Perfectionisme kan belemmerend werken als de focus te sterk ligt op presteren in plaats van genieten, op wat anderen verwachten in plaats van wat we zelf nodig hebben, of op het vermijden van angsten in plaats van die in de ogen te durven kijken. In dit boek toont psycholoog en leiderschapscoach Liesbet Boone hoe je perfectionisme kan ombuigen tot optimalisme. Via herkenbare voorbeelden beschrijft ze waartegen perfect zijn ons probeert te beschermen en neemt ze je mee in haar ‘willen-durven-doen-aanpak’. Want beter omgaan met perfectionisme betekent niet dat je de lat lager hoeft te leggen. Wel dat je bewustere keuzes maakt, jezelf meer laat zien en met meer voldoening presteert.
Keywords: Perfectionisme