Sociaal zakboekje / : 2024-1. - Van Eeckhoutte, Willy, 1953-; Taghon, Ann, ....-; Van Oostveldt, Ester, ....- (Mechelen : Wolters Kluwer, 2024)
Er is de afgelopen maanden opnieuw behoorlijk wat gewijzigd in de Belgische sociale wetgeving. Al die wijzigingen (t.e.m. het Belgisch Staatsblad van 19 februari 2024) werden verwerkt in het Sociaal Zakboekje 2024-1. Hieronder slechts een greep uit de vele nieuwe wetgeving: de regeling van het gebruiksrecht van een mobiel nummer na het einde van de arbeidsovereenkomst, de werkgeversverplichting 1.800 euro te betalen aan het Terug Naar Werk-fonds bij einde van de arbeidsovereenkomst omwille van medische overmacht, duidelijkheid omtrent de geldigheid van opzeggingsbedingen voor hogere bedienden in de overgangsregeling m.b.t. de opzeggingstermijnen, de knelpuntpremie, de leerjob, wijzigingen aan de dienstenchequeregeling, wijzigingen m.b.t. de aanduiding van een vertrouwenspersoon, de Federal Learning Account, wijzigingen aan de flexi-job-reglementering, de socialezekerheidsrechtelijke behandeling van gelegenheidsarbeid in de land- en tuinbouwsector, de vrijgestelde fietsvergoeding, wijzigingen aan de regels rond de activeringsbijdrage, de beperking van de doelgroepvermindering voor eerste aanwervingen, de doelgroepvermindering bij invoering collectieve arbeidsduurvermindering en vierdagenweek: nieuwe voorwaarde voor deeltijdse werknemers, de uitkering voor de tijdelijk werkloze en de door de werkgever te betalen toeslag, de uitbreiding van de Vlaamse sociale bescherming, de hogere vrijstelling op de arbeidsinkomsten bij de berekening van de inkomensvervangende tegemoetkoming voor langdurig werklozen met een handicap die terug aan de slag gaan, verhoging bedrag van de socio-professionele vrijstelling bij de berekening van het leefloon voor inkomsten uit een knelpuntberoep, wijzigingen aan de sanctionering van sociaalrechtelijke misdrijven in Vlaanderen.
Essentiële informatie in korte, kernachtige termen. Voor de volledigheid worden ook de verwijzingen naar de basiswetgeving opgenomen. Op die manier kunt u er zelf gemakkelijk de letter van de wet op nalezen. Wat mag u verwachten van het Sociaal Zakboekje? een kwaliteitsvol overzicht van de volledige Belgische sociale wetgeving (arbeidsrecht, socialezekerheidsrecht voor werknemers en zelfstandigen, Vlaamse sociale bescherming, sociale bijstand, sociaal strafrecht, handhavingsrecht, tewerkstelling en detachering van buitenlandse werknemers …); betrouwbare informatie dankzij Willy van Eeckhoutte, buitengewoon hoogleraar em. aan de Universiteit Gent en advocaat bij het Hof van Cassatie; directe en doorzichtige verklaring van het recht, verrijkt met verwijzingen naar de wetteksten. De inhoud van dit zakboekje wordt twee keer per jaar geactualiseerd. Recente bedragen en nieuwe reglementeringen (met ook aandacht voor de gevolgen voor de praktijk) worden dus snel opgenomen.
Keywords: Sociaal zakboekje; Sociale zekerheid