Een psychodynamische psychiatrie : beter door waarheid - Kinet, Mark, ....- ('s-Hertogenbosch : Gompel&Svacina, 2024)
Deze uitgave biedt een originele kijk op de belangrijkste thema’s binnen een psychoanalytisch georiënteerde psychiatrie en psychotherapie. In zijn gracieuze en onnavolgbare stijl navigeert Mark Kinet tussen psychoanalytische divergenties en convergenties. Hij weeft van de psychoanalytische geschiedenis een mooi tapijt en toont aan waar het overlapt met – en zich onderscheidt van – geneeskunde, filosofie en literatuur. Het boek toont de psychoanalyse als een rijke gedachtewereld, een eenheid in verscheidenheid, zonder muggenzifterij. Het bevrijdt de psychoanalyse van een overmatige zelfbetrokkenheid en kan de psychiatrie helpen om weer substantie te krijgen, voeling te krijgen met het geleefde leven. Voeg daar de vrijdenkende stijl, de geestigheden en inzichtelijke beeldspraak van de auteur aan toe en je krijgt een verfrissende kijk op de dilemma’s waarvoor een psychodynamische benadering wordt geplaatst. Aanbevolen voor zowel avonturiers als voorzichtigen binnen de psychoanalytische traditie. Door de breedte is dit boek bovendien een uitstekende inleiding tot de psychoanalyse.
Keywords: Psychiatrie; Psychoanalyse