Individu zkt. gemeenschap (of was het omgekeerd?) : over politiek denken en handelen in de open samenleving - De Corte, Joris, ....- (Brugge : Vanden Broele, 2024)
Als gemeenschap bouwen we samen een collectieve bedding waarbinnen alle individuen mogen floreren. Zo krijgen we als burger in de open samenleving de nodige inspraak, worden onze rechten en vrijheden beschermd en genieten we via herverdeling in het sociaal beleid ook mee van de welvaart die wordt gecreërd. Maar wie vandaag rond zich kijkt, ziet ook snel het borrelend ongehagen, zowel vanuit een democratisch, economisch als sociaal perspectief. Velen ervaren een vorm van kwetsbaarheid en uitsluiting of stellen vast dat ze niet altijd gezien of gehoord worden. In dit boek staat het politiek denken en handelen centraal. Het gaat over alle praktijken die bijdragen aan het publiek meningsverschil over hoe we die collectieve bedding inrichten en alle individuen een volwaardige plaats in de gemeenschap laten innemen. De negen praktijkverhalen vormen het kloppende hart van dit boek. Omdat pasklare antwoorden uiteraard niet mogelijk zijn, reiken we vooral een taal en kapstokken aan om het proces van gemeenschapsvorming beter te begrijpen en aan te vliegen. De verhalen zijn dus tegelijk een open uitnodiging voor de lezer om ook zelf de vertaalslag te maken naar de eigen situatie of praktijk. Want op haar beurt floreert ook de gemeenschap vooral dankzij de vele kleine en grote inspanningen van al diegenen die er deel van (willen) uitmaken.
Keywords: Gemeenschap; Politiek denken; Politisering; Sociologie