Hoe migratie echt werkt : het ware verhaal over migratie aan de hand van 22 mythen - De Haas, Hein, 1969-; Van Kesteren, Alexander, ....- (Amsterdam : Spectrum, 2024)
Al jaren wordt de wereldpolitiek verdeeld door het debat over migratie en inmiddels lijkt de verdeeldheid groter dan ooit. De media toont bijna wekelijks gevaarlijke overtochten op de Middellandse Zee, politici beloven de toestroom van migranten en asielzoekers in te perken, terwijl anderen beweren dat we immigranten juist hard nodig hebben om groei en innovatie te stimuleren. Maar wat zijn de feiten achter de krantenkoppen, de beweringen van politici en de beslissingen die zij nemen? Op basis van 30 jaar onderzoek maakt hoogleraar sociologie Hein de Haas korte metten met 22 hardnekkige linkse én rechtse migratiemythes en voorziet hij de lezer van essentiële kennis die ons confronteert met ontnuchterende lessen over migratie. Hoe migratie echt werkt is een inspirerend, onthullend en onmisbaar boek dat je kijk op de wereld compleet zal veranderen. Hoe migratie echt werkt toont onmiskenbaar aan dat: • wereldwijde migratie niet op een historisch hoogtepunt is; • migratie geen oplossing voor vergrijzing is; • klimaatverandering niet leidt tot massamigratie; • grensrestricties vaak tot meer migratie leiden.
Keywords: Migratie