Over mobiliteit : in en rondom de school - De Man, Luc, ....-; Van den Brande, Marc, ....- (Brussel : Politeia, 2024)
Mobiliteit hoort bij het schoolleven. Leerlingen, leerkrachten en andere personeelsleden gebruiken een brede waaier aan vervoermiddelen om zich te verplaatsen naar school of in opdracht van de school. Die mobiliteit vraagt tijd, kosten, organisatie en energie naast visie. De vraag daarbij is of en hoe onderwijs thema’s met betrekking tot mobiliteit ter harte kan of moet nemen. En op welke manier onderwijs kan of moet intekenen op de ambitie van het beleid om in te zetten op ‘vision zero’ (0 verkeersdoden), naast andere ambities zoals het nastreven van klimaatdoelen. In dit themanummer worden vijf invalshoeken van mobiliteit in het onderwijs besproken: - toegankelijkheid en bereikbaarheid (Is de schoolomgeving veilig en toegankelijk voor iedereen, ook voor personen met een beperkte mobiliteit?); - veiligheid (Hoe kan verkeerseducatie een preventieve maatregel zijn?, Hoe kunnen en moeten scholen, leerlingen en personeel verzekerd zijn?); - samenwerking (Wat zijn de succesfactoren van een duurzaam schoolvervoersplan?); - duurzaamheid (Welke visie heeft het schoolbestuur en welke vervoersmiddelen promoten of ontmoedigen ze?); - verkeers- en rijvaardig zijn (Behoort het tot de kerntaken van het onderwijs om leerlingen te leren fietsen en autorijden?).
Keywords: Mobiliteit; Onderwijs