In en uit de knoop : gezinsdynamieken ontrafeld met opstellingen - Hendrick, Sara, ....-; Van Mierlo, Frank, ....- (Kalmthout : Pelckmans, 2024)
Dynamieken in gezinnen kunnen een bron van steun en groei zijn, maar ook erg belastend en zelfs destructief. Door middel van opstellingen kun je op zoek gaan naar andere perspectieven, nieuwe manieren van kijken, meer of minder afstand en een beter begrip voor wat maakt dat je doet wat je doet. In dit boek leggen we door middel van concrete voorbeelden uit echte situaties en verhelderende tekeningen uit hoe opstellingen ‘werken’ en hoe opstellingswerk gebaseerd is op gedegen principes en achtergronden. We baseren ons op de gestaltbenadering, het contextuele gedachtegoed en systemisch werk en gaan in op de verschillende dynamieken die in gezinnen werkzaam zijn: parentificatie, loyaliteiten, onrecht en plekverwarringen. Vaak werken die nog door in je latere leven of in andere contexten zoals op je werk, invriendschappen of partnerrelaties. Ook trauma, rouw en burn-out komen uitgebreid aan bod. Voor therapeuten, coaches, beginnende opstellers en iedereen die beter wil begrijpen hoe je gezin van herkomst invloed heeft op je huidige leven én hoe je de knopen hierin kan ontwarren.
Keywords: Familieopstellingen; Gezinstherapie