Het kantelende continent : overleeft Europa de 21ste eeuw? - Van Hecke, Steven, ....- (Leuven : Acco, 2024)
Europa ligt onder vuur, letterlijk en figuurlijk. De oorlog in Oekraïne is een indirecte aanval op het Europese model en ook intern krijgt de Europese Unie (EU) van verschillende kanten zware kritiek te verduren. Tegelijk blijft Europa voor velen een aantrekkelijk continent en staan landen in de rij om lid te worden van de Europese Unie. Er wordt erg veel van de EU verwacht. Op welke manier kan het Europese continent standhouden in een wereld die steeds vijandiger en complexer lijkt te worden? Kan Europa überhaupt haar positie handhaven? En zo ja, op welke manier kan de EU the European way of life door de 21ste eeuw loodsen? In Het kantelende continent overschouwt politicoloog Steven Van Hecke de stand van de EU. Zijn scherpe analyse van een continent dat lijdt aan zelfgenoegzaamheid mondt uit in een oproep om te behouden wat goed is maar ook radicaal te kiezen voor de nieuwe verantwoordelijkheden die Europa te wachten staan.
Keywords: Europese politiek