Coachen met paarden : de wijsheid van de kudde - Knaapen, Ruud, ....- (Amsterdam : Boom, 2024)
Coachen met paarden beschrijft een andere manier van coachen: een manier die ontknoopt en helderheid biedt omdat het wezenlijke snel aan het licht kan komen – meestal, dankzij de paarden, vanuit een onverwachte hoek. De lezer wordt in dit boek meegenomen om door de ogen van het paard te kijken en te interveniëren. Dit betekent kort, verdicht en in het tempo van het paard werken met de directheid van de paarden zelf. Paarden laten ons direct weten of we verbonden zijn met het grotere geheel, met onze innerlijke kudde en onze eigen plek daarin. Bij het coachen met paarden staat het paard als bron voor interventies centraal. Het vakgebied wordt beschreven vanuit vier domeinen: coachen op gedrag, intrapsychisch coachen, systemisch coachen en coachen met de wijsheid van de kudde. Deze perspectieven dragen bij aan het begrijpen van wat er precies gebeurt tussen paard en coachee. Coachen met paarden is geschreven voor iedereen die meer wil weten over deze bijzondere vorm van coaching, zowel coaches als coachees. Het is ook geschikt voor coachopleidingen. In deze volledig herziene editie staat de belangrijkste bron van dit werk centraal: de wijsheid van de kudde, de manier waarop een kudde omgaat met de werkelijkheid die zich aandient. Dit boek leert je om deze wijsheid te gaan (h)erkennen. Ruud Knaapen is een van de grondleggers van paardencoaching in Nederland en grondlegger van systemische coaching met paarden. Hij is oprichter van Wind Organisatieontwikkeling en begeleidt als consultant zowel individuen als teams bij veranderingstrajecten in het bedrijfsleven en het onderwijs.
Keywords: Coachen met paarden