Waarom leren niet vanzelf gaat : 10 inzichten voor de leerkracht - Willingham, Daniel T., ....-; van Rijthoven, Robin, ....-; Bosman, Anna M. T., ....- (Antwerpen : Gompel&Svacina, 2023)
In deze nieuwe Nederlandse editie van het befaamde boek ‘Why Don’t Students Like School?’ geeft cognitief psycholoog Daniel Willingham op onderzoek gebaseerde inzichten en praktische adviezen over effectieve leerstrategieën. Dit boek legt uit hoe jij en je leerlingen denken en leren en helpt je zodoende je onderwijspraktijk te verbeteren. Het onthult het belang van verhalen, emotie, geheugen, context en routine bij het opbouwen van kennis en het creëren van blijvende leerervaringen. Waarom onthouden leerlingen alles van tv, maar vergeten ze alles wat je zegt? Hoe kun je leerlingen de vaardigheden aanleren die ze werkelijk nodig hebben terwijl gestandaardiseerde toetsen alleen naar feitenkennis vragen? Kun je onderwijs aanpassen aan verschillende leerstijlen? Dit boek geeft antwoorden op deze vragen en biedt praktische adviezen om je leerlingen te helpen beter te leren. ‘Waarom leren niet vanzelf gaat’ is een waardevol boek voor zowel ervaren als beginnende leerkrachten, leerkrachten in opleiding en schooldirecties. Daniel T. Willingham is hoogleraar aan de afdeling Psychologie van de Universiteit van Virginia. Hij is auteur van diverse onderwijsgerelateerde werken, verzorgt de column ‘Ask the Cognitive Scientist’ bij de onderwijsorganisatie ‘American Educator’ en is fellow van de American Psychological Association. In 2017 is hij door toenmalig president Barack Obama benoemd tot bestuurslid van de nationale commissie voor onderwijswetenschappen. Vertaling en bewerking door dr. Robin van Rijthoven en prof. dr. Anna M.T. Bosman, beiden verbonden aan de eerste volledig universitaire lerarenopleiding voor het primair onderwijs, genaamd Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs (afgekort PWPO) van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Keywords: Onderwijs