Mekaar zien : het belang van cultuur in de gevangenis. - De Rode Antraciet vzw (Oud Turnhout : Gompel&Svacina, 2018)
De meeste gedetineerden komen ooit weer vrij. Daarom is het belangrijk om – vanaf de eerste dag in de gevangenis – te werken aan hun re-integratie. Om in te zetten op zelfontplooiing, herstel en participatie. Zo behouden ze de verbinding met de samenleving. Aan die wederzijdse en noodzakelijke verbinding tussen de wereld binnen en buiten de gevangenismuren werkt De Rode Antraciet vzw. Ze doet dit in alle Vlaamse en Brusselse gevangenissen via sport en cultuur. Dit boek focust op de culturele verhalen: getuigenissen, thema’s en projecten, gerealiseerd samen met partners én met gedetineerden. Dit boek geeft eveneens een stem aan gedetineerden. Door hun verhalen ontdekt de lezer dieperliggende emoties, de behoefte aan menselijkheid en zelfstandigheid, de ontdekking van eigen talenten, het ervaren van de tijd, … Ook tussen gevangenismuren is cultuur een baken om zich (weer) mens te voelen en om perspectief te hebben in het leven.
Keywords: Gedetineerden; Gevangenis; Re-integratie.