De groepscode! : zó werk je met groepen - Van Engelen, René, ....- (Huizen : Uitgeverij Pica, 2023)
Wie gaat werken in onderwijs of opvang wordt er vanaf dag één mee geconfronteerd: de groep. Wat is nu eigenlijk een groep? Welke invloed heeft een groep in onderwijs en opvang? In De groepscode geeft René van Engelen professionals inzicht in de vele aspecten van groepsvorming, en krijgt de lezer handvatten waarmee deze processen succesvol te beïnvloeden zijn. Welke zaken zijn van invloed op de groep, zowel in positieve als in negatieve zin? En, het omgekeerde: wat is de invloed van de groep op onder andere het leren? Bij groepsdynamiek speelt de leeftijdsfase van de kinderen ook een rol; de grotere wereld van pubers heeft meer en andere invloeden dan de kleine wereld van kleuters. De kenmerken van positieve en negatieve groepen passeren de revue, en Van Engelen laat zien wat je kunt doen om het groepsvormingsproces te sturen. Daarbij is het belangrijk te beseffen dat je niet alleen mét, maar ook ín de groep werkt.
Keywords: Groepspsychologie