Freud, Adler, Frankl : de drie Weense denkers - Leidinger, Hannes, ....-; Rapp, Christian, ....-; Mosser-Schuöcker, Birgit, ....-; Moritz, Verona, ....- (Rotterdam : Ad. Donker, 2024)
Sigmund Freud, Alfred Adler, Viktor Frankl: drie markante figuren uit het Weense intellectuele leven. Er zijn al veel boeken van en over deze drie grootheden geschreven, maar zelden wordt hun leven en werken in één boek beschreven. De auteurs van dit boek, drie Weense historici, richten zich hierop. De verschillen en overeenkomsten in hun leven en denken. Belangrijk hierin is de nadruk op hun sociale milieus en achtergrond. De omgeving waarin hun richting gevende scholen van psychotherapie ontstonden en internationale erkenning vonden. Freud, Adler en Frankl zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 150 jaar ontwikkeling van de psychologie en psychotherapie. De moeizame betrekkingen tussen de grondleggers van de psychoanalyse van Freud, de individuele psychologie van Adler en de logotherapie van Frankl komen uitgebreid ter sprake. De auteurs vertellen een boeiend verhaal van deze cultuur- en wetenschapsgeschiedenis en werpen ook licht op de ingewikkelde relaties tussen deze drie denkers. De intellectuele bloeiperiode van de Weense ‘Fin de siècle’ en ook het Joodse aandeel daarin komen uitgebreid ter sprake. Met de politieke radicalisering in Europa op de achtergrond, het groeiende antisemitisme en de verschrikkingen van de oorlogen zoeken Freud, Adler en Frankl naar de oorsprong van het menselijk handelen. Freud Adler Frankl is een uniek meesterwerk en biedt nieuwe inzichten.
Freud-Adler-Frankl: die Wiener Welt der Seelenforschung
Keywords: Psychologie -- geschiedenis