Wijze lessen : digitale didactiek - Buelens, Wouter, ....-; Schroeven, Mitte, ....-; Surma, Tim, ....-; Vanhoyweghen, Kristel, ....-; Kirschner, Paul A., ....- (Meppel : Ten Brink Uitgevers, 2024)
Van digibord tot apps op de smartphone - steeds vaker vinden digitale toestellen en toepassingen hun weg naar de klas. Maar hoe kunnen we deze EdTech (Education Technology) optimaal inzetten om onze didactiek te versterken en het leren van leerlingen te bevorderen. De auteurs van dit boek gaan voorbij aan technologische hypes, waarvan de geschiedenis geleerd heeft ze de voorspellingen in het beste geval niet hebben waargemaakt. Om EdTech een ambitieuze en duurzame plaats te geven in het onderwijs, bepleiten ze een evidence-informed aanpak. Net zoals in Wijze lessen. Twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek vertrekken de auteurs vanuit belangrijke inzichten uit wetenschappelijk onderzoek over technologie en onderwijs. Voor ieder van de twaalf bouwstenen beschrijven ze aandachtspunten en waardevolle kansen van EdTech. Robuust wetenschappelijk onderzoek vertalen ze naar concrete handvatten voor de klaspraktijk. Als leraar sta je centraal te midden van alle kansen die EdTech biedt. Het is de didactiek die de tool bepaalt en niet omgekeerd.
Keywords: Digitalisering -- onderwijs