Klassenmanagement in een kleutergroep : het balanceren tussen structuur en uitdaging - Bertu, Marijke, ....-; Leenders, Yvonne, ....- (Huizen : Uitgeverij Pica, 2024)
Wie weleens op bezoek is geweest in een kleutergroep van een ervaren leerkracht die 'het in de vingers heeft', heeft waarschijnlijk genoten. De bezoeker kan zelfs de indruk krijgen dat het begeleiden van de activiteiten, met name tijdens een speelwerkles, niet veel om het lijf heeft. Maar het tegendeel is waar. Een fijne sfeer, waarin alles soepel loopt én veel geleerd wordt, bereik je alleen als je klassenmanagement op orde is en je als leerkracht vooral goed kunt plannen en organiseren. Pas als je dit allemaal onder de knie hebt, kun je het ontwikkelingsproces van kinderen positief beïnvloeden. Voor startende leerkrachten of nieuwe collega's blijkt het echter vaak een groot probleem om het onderwijs in de kleutergroep concreet gestalte te geven: hun leuke ideeën en goede bedoelingen lopen soms stuk door een gebrek aan vaardigheden rondom klassenmanagement. Maar ook ervaren kleuterleerkrachten kunnen baat hebben bij richtlijnen en houvast voor een concrete aanpak, om zo hun vakmanschap verder te kunnen ontwikkelen. Dit toegankelijke, gemakkelijk leesbare boek belicht alle aspecten van het lesgeven in een kleutergroep, van inrichting en organisatie tot het werken met thema's en het zorgen voor een doorgaande lijn naar groep 3.
Keywords: Klassenmanagement