Wetenschappelijk schrijven in tijden van AI. - De Wachter, Lieve, ....-; Fivez, Kirsten, ....-; Van Soom, Carolien, ....-; De Groef, Bert, ....- (Gent : Owl Press, 2024)
In de snel evoluerende wereld van wetenschappelijk onderzoek heeft kunstmatige intelligentie (AI) een invloed op de manier waarop we denken én schrijven. Dit leerboek is ontworpen om studenten te begeleiden bij hun navigatie door dat veranderende landschap. Het doel blijft om wetenschappelijk te leren schrijven, maar dan wel in een context waarin AI en geavanceerde taalmodellen een rol spelen. Dit leerboek verkent de relatie tussen AI en wetenschappelijk schrijven, en laat zien hoe die combinatie nieuwe mogelijkheden biedt, maar ook uitdagingen met zich meebrengt. De verschillende hoofdstukken in het boek focussen onder meer op de conventies van een wetenschappelijke paper en van een wetenschappelijke structuur en stijl. Daarbij staan de rol van kritisch denken en de overwegingen bij het (al dan niet) gebruiken van AI tijdens het schrijfproces centraal. Wetenschappelijk schrijven in tijden van AI toont in elk hoofdstuk voorbeelden van wetenschappelijke teksten van studenten en laat op een praktische manier zien hoe AI-technologieën kunnen worden ingezet voor, tijdens en na het schrijfproces. Tegelijkertijd laat het ook een aantal valkuilen zien van kritiekloze integratie van AI-output in wetenschappelijke teksten.
Keywords: AI; Wetenschappelijk schrijven