Boordevol taal : didactiek Nederlands voor het kleuteronderwijs - Schiepers, Mariet, ....-; Versteden, Pandora, ....-; Smits, Ellen, ....-; Loman, Jozefien, ....- (Gent : Owl Press Borgerhoff en Lamberigts, 2024)
Boordevol Taal is het derde boek in een succesvolle rij publicaties (Volop Taal en Voluit Taal) en is het resultaat van een samenwerking tussen tien docenten van verschillende Vlaamse lerarenopleidingen en het Centrum voor Taal en Onderwijs (KU Leuven). In dit unieke handboek ligt de focus deze keer op taaldidactiek voor het kleuteronderwijs.Dit boek kiest voor boeiend, ambitieus, geïntegreerd en taalkrachtig kleuteronderwijs, en vertrekt daarbij steevast van de rijke belevingswereld van jonge kinderen.Deel 1 vertaalt wetenschappelijke inzichten rond taalleren naar zeven didactische principes voor hedendaags, uitdagend en taalkrachtig kleuteronderwijs. Die principes vormen een leidraad doorheen het hele boek. In deel 2 komen ze tot leven aan de hand van inspirerende praktijkverhalen, concrete voorbeelden en praktische handvatten. Je leert hoe je de principes de hele dag door kan toepassen. Het boek ondersteunt je om kritisch te reflecteren over je eigen aanpak aan de hand van praktische kijkwijzers.Kortom, Boordevol taal laat je ontdekken hoe elke schooldag van een kleuter boordevol kansen zit om taal te leren.
Keywords: Didactiek Nederlands; Kleuteronderwijs