Handel en financiering : de basisprincipes - Meir, Jos, ....- (Gent : Owl Press, 2021)
Dit handboek laat je in drie bevattelijke modules kennismaken met de basisprincipes van handel en financiering. In de eerste module gaan we op bezoek bij een bedrijf dat (buitenlandse) handel voert. Daar ontdekken we welke documenten een onderneming kan gebruiken, welke betalings- en financieringstechnieken er beschikbaar zijn en op welke manieren een onderneming haar risico’s kan beperken. Ook stellen we ons de vraag: is handel eigenlijk een vloek of een zegen? Zo kan handel drijven ons afhankelijk maken van de grillen van het buitenland, maar tegelijkertijd zijn er duidelijke voordelen aan verbonden vanuit welvaartsoogpunt. Daarnaast zoeken we uit waar een bedrijf zijn centen haalt. Om die vraag te beantwoorden, neemt de tweede module ons mee naar de financiële markt. Op de beurs kan een onderneming zich immers financieren door uitgifte van obligaties of aandelen. De kenmerken van beide financiële producten worden uitgebreid besproken, en ook het standpunt van de belegger komt aan bod. Andere bedrijven financieren zich via de bank. Module drie laat ons daarom binnenkijken in het bankwezen en leert ons alles over de interne werking en de regulering die daarbij hoort. Ook hier kijken we regelmatig door de ogen van spaarders of beleggers die met hun geld naar de bank stappen.
Keywords: Handel