Waarden in dialoog : ethiek in de zorg - Liégeois, Axel, ....- (Leuven : LannooCampus, 2019)
Wanneer we ethisch goede zorg willen verlenen, nemen we vaak de wil van de zorgvrager als uitgangspunt. Maar hoe doen we dat bij kwetsbare personen die een grote zorgafhankelijkheid hebben? Waarden in dialoog biedt een praktisch toepasbaar en theoretisch gefundeerd model voor ethische reflectie en moreel beraad. Het zet zorgverleners aan tot 'ethisch empowerment': op basis van waarden en in dialoog zelf verantwoorde beslissingen nemen. De nieuwe editie van het standaardwerk past dit model toe op belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen die zorgverleners vandaag voor vragen stellen: van evoluties rond netwerken en beroepsgeheim, over toestemming, bemoeizorg en vrijheidsbeperking, tot euthanasie. Daarbij is een relationele en personalistische visie het fundament. Iedereen die deelneemt aan de zorg staat met de andere betrokkenen in relatie. Die relatie vormt de verbinding tussen de zorgvrager, de naasten en de zorgverleners.
Keywords: Ethiek; Gezondheidszorg