Creatieve technieken in kwalitatief onderzoek - Matthijsen, Marion, ....- (Amsterdam : SWP, 2024)
'Creatieve technieken in kwalitatief onderzoek' is een vernieuwend boek op het vlak van kwalitatief onderzoek. Het is bedoeld voor de onderzoeker die creatiever en meer ‘outside the box’ wil leren denken over het opzetten, uitvoeren en rapporteren van kwalitatief onderzoek. Marion Matthijssen benadrukt dat drie componenten van belang zijn in kwalitatief onderzoek: onderzoek, communicatie én creativiteit. Elk onderzoek en elke onderzoeksvraag vraagt om een eigen, unieke aanpak. En welke aanpak is dan het meest passend? Matthijssen gaat in op creatief nadenken tijdens het schrijven van een onderzoeksplan en het bedenken van de onderzoeksopzet. Daarnaast presenteert ze allerlei (creatieve) werkvormen die je kunt gebruiken tijdens de dataverzameling, zowel bij interviewen als bij focusgroepen. En tot slot wordt ingegaan op creatievere manieren om onderzoeksdata te presenteren. Na het lezen van dit boek zul je voortaan op een creatievere manier nadenken over de wijze waarop je kwalitatief onderzoek uitvoert.
Keywords: Kwalitatief onderzoek