Consolidatiezakboekje 2024. - De Lembre, Erik, 1942-; Podevijn, Sadi, ....- (Mechelen : Wolters Kluwer, 2024)
In artikel 3:23 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen wordt een moedermaatschappij verplicht een geconsolideerde jaarrekening en een jaarverslag over de geconsolideerde jaarrekening op te stellen indien zij, alleen of gezamenlijk, één of meer dochterondernemingen controleert. De wetgeving rond het gehele consolidatiegebeuren is evenwel niet altijd even duidelijk. Om deze reden werd het Consolidatiezakboekje op de markt gebracht. Het biedt u sinds jaar en dag een volledig geüpdate, beknopte handleiding die u door het volledig consolidatiegebeuren loodst. Behoudens de consolidatieverplichting, worden ook de diverse consolidatiemethodes besproken, gevolgd door een grondige analyse van de rubrieken in de geconsolideerde balans en resultatenrekening, de toelichting bij de geconsolideerde jaarrekening alsook de bepalingen inzake de openbaarmaking ervan. Voor de beursgenoteerde vennootschappen die hun geconsolideerde jaarrekening moeten opstellen in overeenstemming met IFRS, worden ook de verschillen meegegeven tussen deze internationale standaarden en de Belgische wetgeving. Deze versie wordt jaarlijks aangevuld met de relevante adviezen van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen.
Keywords: Consolidatie (jaarrekeningen).