Schoolleiderschap in ontwikkeling : actuele perspectieven op leiding geven in onderwijs - De Ruytter, Geertrui, ....-; Martin, Ann, ....- (Brussel : Politeia, 2024)
De onderwijswereld is voortdurend in beweging. Er zijn steeds nieuwe – financiële, juridische, beleidsmatige, culturele en onderwijskundige – uitdagingen die zorgen voor andere verwachtingen ten aanzien van de leiding van een school. Ook het denken en spreken over scholen en onderwijskwaliteit verandert. Publieke debatten zijn bij momenten heftig en geladen. De veranderende context zet het profiel van de schoolleiding meer dan ooit op scherp. Gewijzigde contexten en verwachtingen vragen om reflectie over profielen en invulling van schoolleiderschap, over professionalisering en ondersteuning. Intussen is er voldoende wetenschappelijke evidentie over eigenschappen van schoolleiders en leiderschapspraktijken met een gunstig effect op dat waar onderwijs finaal over gaat: het leren, het ontwikkelen en het welbevinden van leerlingen. Vanuit dat onderwijskundige perspectief legde de redactieraad enkele vragen op tafel: wat is de (on)zin van een profiel voor schoolleiderschap; onder welke voorwaarden kan dat werken in functie van beter onderwijs? Welke professionaliseringsnoden zien we hierdoor en wat betekent dit voor het professionaliseringsaanbod? Hoe kunnen we scholen en schoolleiders ondersteunen om een duurzaam en slagvaardig leiderschap waar te maken?
Keywords: Leiding geven in het onderwijs; Schoolleiderschap