Praktijkgericht onderzoeken in het onderwijs - Van Swet, Jacqueline, ....-; Munneke, Lisette, ....-; Diemel, Karin, ....-; de Keijzer, Helma, ....- (Amsterdam : Boom, 2022)
Onderwijsprofessionals analyseren regelmatig hun eigen lespraktijk. Dit boek helpt de uitvoerende professional bij het maken van keuzes over doel, ontwerp en ethiek tijdens dit onderzoeksproces. In de eerste drie hoofdstukken gaan de auteurs in op de vraag waarom onderzoek binnen het onderwijs van belang is. Ook geven zij een overzicht van de actuele opvattingen en onderzoeksstrategieën in het onderwijsdomein. Vervolgens komt aan bod hoe je vragen uit de dagelijkse praktijk kunt operationaliseren voor praktijkonderzoek, hoe je zo'n onderzoek uitvoert en op welke manier je de resultaten met anderen kunt delen. Deze tweede druk is geheel herzien. De voorbeelden zijn geactualiseerd en er is meer aandacht voor de ethische aspecten en het iteratieve karakter van praktijkonderzoek. Deze bijhorende website biedt video's, vragenlijsten, oefeningen en achtergrondinformatie. Praktijkgericht onderzoeken in het onderwijs richt zich op onderwijsprofessionals en studenten in het onderwijsdomein. Het boek biedt geen vaststaande richtlijnen en/of technieken voor de uitvoering van onderzoek, maar schetst de verschillende perspectieven die spelen bij het onderzoek. Het laat zien dat praktijkonderzoek doen tegelijk complex, leuk en inspirerend kan zijn. De auteurs hebben jarenlange ervaring in onderwijs en praktijkgericht onderzoek en zijn werkzaam binnen educatieve masteropleidingen.
Keywords: Onderwijspraktijk