Lokale democratie in Vlaanderen : de kijk van burgers, middenveld, politici en ambtenaren - Verschuere, Bram, 1977-; Wauters, Bram, 1975-; Steyvers, Kristof, 1979-; Roets, Arne, 1980-; Haesevoets, Tessa, 1988-; Pittoors, Gilles, 1988- (Brugge : Vanden Broele, 2024)
Het is één van de grote uitdagingen van deze tijd: hoe houden we de democratie sterk en gezond? Heel wat tekenen wijzen op ontevredenheid over de werking van die democratie en een laag vertrouwen in de bijbehorende politieke instellingen. Meer mensen lijken bovendien het concept ‘democratie’ zelf in vraag te stellen.Dit boek is de weerslag van een onderzoek naar democratie en burgerparticipatie in Vlaanderen. Het onderzoek heeft een duidelijke lokale focus. Dat is niet toevallig: de meeste experimenten met democratische vernieuwing ontstaan in onze steden en gemeenten. Het lokale bestuur staat het dichtst bij het dagelijkse leven van de burgers. Beleidsbeslissingen laten zich er meteen voelen. Vaak hoopt men dat vernieuwing op het lokale niveau ook een leerschool biedt voor een betere werking van de democratie op alle niveaus.Het boek bestaat uit drie delen. In een eerste deel geven we de bredere context mee van het Vlaamse lokaal bestuur. In een tweede deel presenteren we onze onderzoeksresultaten. In een derde deel gaan we de vergelijkende toer op: zien we verschillen en gelijkenissen in hoe de diverse actoren kijken naar lokale democratie en burgerparticipatie. (Informatie van de uitgever)
Keywords: Burgerparticipatie; Democratie; Onderzoek