Regisseer je klas : oefeningen in klasmanagement - Verbeeck, Gilberte, ....-; Leroy, An, ....-; Struyf, Elke, ....- (Kalmthout : Pelckmans, 2024)
Voor dit boek vertaalden de auteurs theoretische inzichten over klasmanagement in concreet oefenmateriaal. Elke oefening vertrekt vanuit authentieke situaties uit het secundair onderwijs en wil de leerkracht stimuleren om individueel of in groep over het eigen klasmanagement na te denken. De oefeningen zijn telkens voorzien van een korte theoretische duiding en sluiten af met suggesties van de auteurs. Dat gaat van tips om ordeproblemen te voorkomen en orde te houden, reflecteren over mogelijke reacties op ontoelaatbaar gedrag, tot het behouden van de 'regie' en het (constructief) assertief reageren en het voeren van individuele gesprekken met leerlingen. Het oefenmateriaal ontstond uit oefeningensessies in twee verschillende lerarenopleidingen. Het boek is daardoor perfect bruikbaar zowel in lerarenopleidingen als in begeleidingstrajecten van (startende) leraren.
Keywords: Klassenmanagement; Onderwijskunde