SEL : sociaal-emotioneel leren als basis - Van Overveld, Kees, ....- (Zoetermeer : Pica/PelckmansPro, 2023)
Het is belangrijk dat scholen zich - naast het schoolse leren - nadrukkelijker gaan richten op sociaal-emotioneel leren (SEL). Want door SEL leer je omgaan met jezelf en de ander. Leerlingen die hun eigen emoties begrijpen en zich kunnen inleven in de ander, zullen bijvoorbeeld minder snel geneigd zijn anderen te kwetsen of pijn te doen. Wanneer kinderen leren conflicten op te lossen en op hun eigen gedrag te reflecteren, kunnen zij beter relaties onderhouden. Hierdoor werkt SEL preventief: het helpt mee bij het creëren van een positieve en veilige sfeer op school en kan op die manier bijvoorbeeld pesten voorkomen. Dit boek, dat is bedoeld voor het primair onderwijs, bestaat uit drie delen. In het eerste deel worden de historie en de theoretische achtergronden van SEL in het onderwijs besproken. Het tweede deel is het hart van het boek: de vijf competenties komen hierin uitgebreid aan bod. In deel 3 krijgt de lezer handvatten voor het selecteren, implementeren en borgen van een programma voor SEL.
Hand- en studieboek over een methodiek voor sociaal-emotioneel leren, gericht op het basisonderwijs
Keywords: Sociale vaardigheden bij kinderen