Molemans praktische psychofarmacologie - Naarding, Paul, ....-; Risselada, A.J., ....-; Vinkers, Christiaan, ....- (Utrecht : Prelum, 2023)
Molemans praktische psychfarmacologie is al jarenlang een bestseller in de psychiatrie. Via systematische stappen en overwegingen helpt deze praktijkgerichte leidraad bij het voorschrijven van geneesmiddelen bij psychiatrische patiënten. Het boek is daarmee een aanrader voor psychiaters, huisartsen, verpleegkundig specialisten, apothekers, specialisten ouderengeneeskunde en alle andere voorschrijvers van psychofarmaca. Onder redactie van dr. Paul Naarding, dr. Arne Risselada en prof. dr. mr. Christiaan Vinkers kwam een forse uitbreiding en wijziging van de oorspronkelĳke tekst tot stand. In deze uitgave is de informatie toegankelijker gemaakt en zijn de nieuwste medisch-wetenschappelijke standaarden en ontwikkelingen opgenomen. Daarnaast is het gehele boek nu volledig digitaal beschikbaar, met directe toegang tot de meest praktische overzichtstabellen en behandelschema’s. Door de interactieve inhoudsopgave, handige links en zoekfunctie is de inhoud van het boek snel te raadplegen in praktijksituaties. Hoofdstuk 1 Inleiding in de psychofarmacologie, met onder andere uitleg over de invloed van farmacokinetiek, farmacodynamiek en metabolisme op het voorschrijven van psychofarmaca, vormt de basis voor de rest van het boek. De theorie is aangevuld met casuïstiek uit de praktijk en praktische overzichtstabellen van bijvoorbeeld bloedspiegelbepalingen. In de paragraaf Farmacogenetica wordt ingegaan op hoe afwijkingen in het DNA van bepaalde patiëntengroepen de werking en dus het voorschrijven van psychofarmaca kunnen beïnvloeden. Daarna volgen de hoofdstukken Benzodiazepines, Antidepressiva, Stemmingsstabilisatoren en Antipsychotica. Nieuw zijn de hoofdstukken Middelen bij dementie, Middelen bij ADHD en Middelen bij verslaving. Ook nieuw is dat informatie over speciale patiëntengroepen zoals ouderen en kinderen op een toegankelijke wijze in de hoofdstukken is geïntegreerd. Molemans praktische p
Keywords: Psychofarmaca