Ontwikkelingspsychologie voor onderwijs en kinderopvang - Hooijmaaijers, Ton, ....-; Stokhof, Tatjana, ....-; Bloemers, Inge, ....- (Assen : Uitgeverij Van Gorcum, 2024)
Kinderen begeleiden en stimuleren is boeiend, aantrekkelijk en uitdagend. Er speelt zich in het leven van baby's, peuters, kleuters en schoolkinderen enorm veel af op het gebied van ontwikkelen en leren. Kennis van de processen die zich in deze periode voltrekken is essentieel voor de (aankomende) leraren en pedagogisch professionals in kinderopvang, zorg en onderwijs. Ontwikkelingspsychologie voor onderwijs en kinderopvang biedt deze kennis op een manier die dicht bij de dagelijkse praktijk staat. Dit boek bevat naast de theorie ook herkenbare voorbeelden en opdrachten over echte kinderen, vanuit de praktijk van onderwijs en kinderopvang. Per leeftijdsfase worden de belangrijkste ontwikkelingen op lichamelijk, sociaal-emotioneel en cognitief gebied besproken. Nieuw in deze herziene vijfde druk is de aandacht voor het ontwikkelen en leren van baby's en peuters (0-4 jaar). Zij hebben een eigen hoofdstuk gekregen. Daarnaast zijn de voorbeelden in alle overige hoofdstukken meer leerplekonafhankelijk gemaakt. Het boek is zo inzetbaar binnen de pabo én de opleiding tot Pedagogisch Educatief Professional (Ad PEP). Ten slotte biedt Ontwikkelingspsychologie voor onderwijs en kinderopvang een aansprekende autobiografische aanpak die meer inzicht biedt in het eigen functioneren met kinderen als pedagogisch professional en leraar. Ook de praktijk- en reflectieopdrachten in de overige hoofdstukken bieden hiertoe de middelen. Een uitstekend boek voor de professional in opleiding, maar zeker ook bruikbaar voor iedereen die al in de kinderopvang, zorg en het onderwijs werkt.
Keywords: Ontwikkelingspsychologie -- kinderen