Brood en rozen : tijdschrift voor de geschiedenis van sociale bewegingen. - Amsab-ISG (Gent : AMSAB)
Brood en Rozen is een driemaandelijks wetenschappelijk tijdschrift uitgegeven door Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis. De naam Brood & Rozen verwijst naar een slogan die stakende textielarbeidsters meedroegen tijdens een conflict in Lawrence, VS, in 1912. Met de slagzin We want bread and roses too wilden ze duidelijk maken dat ze meer dan puur materiële eisen stelden en ook meer aandacht wilden voor vrije tijd, ontspanning enz. De staking in Lawrence werd één van de beroemdste in de Amerikaanse sociale geschiedenis. Dertigduizend mannen, vrouwen en kinderen van meer dan veertig nationaliteiten engageerden zich in wat men 'the revolt of the masses' noemde. De naam Brood & Rozen beantwoordt volledig aan de finaliteit van ons tijdschrift. We proberen namelijk ruimte te maken voor alle mogelijke aspecten van sociale bewegingen, dus niet alleen de puur economische of materiële. We staan er ook op dat de bijdragen toegankelijk zijn voor elke geïnteresseerde lezer. Daarnaast proberen we eindverhandelingen aan bod te laten komen die een interessant onderwerp belichten of een nieuwe benadering uitproberen. Tenslotte willen we met ons tijdschrift de lezers ook op de hoogte houden van de interne werking van Amsab en van alle activiteiten waarin Amsab participeert. Het tijdschrift bestaat dan ook uit verschillende rubrieken. In de rubriek 'Bijdragen' komen de wetenschappelijke artikels aan bod. Die worden 'gereviewed' door twee externe medewerkers; in de rubriek 'Opgemerkt' proberen we markante verjaardagen, feiten of persoonlijkheden te belichten; in de rubrieken 'Bronnen', 'Bibliotheek', 'Beeld' en 'Restauratie' krijgt de lezer nieuws, respectievelijk van het archief, de bibliotheek, het audiovisuele departement en het restauratieatelier van Amsab. De rubriek 'Kroniek' brengt verslag van colloquia, tentoonstellingen of andere evenementen die we zelf organiseerden of waaraan we deelnamen. Ten slotte worden publicaties kort voorgesteld in de rubriek
Voortzetting van: AMSAB tijdingen [ISSN 0771-0038]
Keywords: Geschiedenis -- Secundair onderwijs; Sociale bewegingen