Tussen hysterie en vrouw : van Freud tot Lacan : een weg door honderd jaar psychoanalyse. - Verhaeghe, Paul, 1955- (Leuven : Acco, 1996)
Dit boek is een van de grondigste publicaties in ons taalgebied over de lacaniaanse psychoanalyse. De Gentse hoogleraar en psychoanalyticus Verhaeghe schrijft een geschiedenis van de freudiaanse psychoanalyse en toont aan hoe Lacan met zijn lingui͏̈stisch model de draad van Freud opneemt waar deze verward of het spoor bijster raakt. Freud begon bij de hysterie en belandde bij de onvoltooide zoektocht naar het vrouwelijke. Het boek van Verhaeghe is gestructureerd rondom de zgn. vier discours van Lacan die aangeven welke verschillende posities het menselijk traject kan innemen tegenover de castratie, die het verlangen en de betekenis installeert. Verhaeghe's leidende idee is dat de theorie die Freud ontwikkelde dezelfde meanders volgt als één behandeling van een hysterische patie͏̈nt. Hoe theoretisch dit studieboek ook oogt, het bevat tal van expliciete en impliciete verwijzingen naar het klinisch werk. Freud en Lacan begrijpen is geen sinecure. Ook dit boek vormt moeilijke lectuur, maar Verhaeghe is er met zijn rijk taalgebruik en overzichtelijke structuur in geslaagd het hermetisch denken van Lacan toegankelijker te maken. De oorspronkelijke uitgave (niet op a.i. aangeboden) werd in deze 'herziene' druk slechts zeer gedeeltelijk gewijzigd. © NBD Biblion
Keywords: Hysteria; Psychoanalyse -- Psychoanalytische theorie; Psychoanalytic theory