Ziektegeschiedenissen : Dora, Kleine Hans, De rattenman, Het geval Schreber, De wolvenman - Freud, Sigmund, 1856-1939; Oranje, Wilfred (Willem George Frederik Lodewijk), 1951-2011 (Amsterdam : Boom, 1998)
Paperbackuitgave van de vijf belangrijkste gevalstudies van Freud, waarin men een goed zicht krijgt op de wijze waarop Freud, aanvankelijk handelend als arts, in het dynamisch proces van diagnose en behandeling van individuele patienten kwam tot zijn psychoanalytische theorie. Vanuit de bestudering van de psychopathologie van zijn patie͏̈nten ontwikkelde hij vanuit een wetenschappelijke houding een algemene psychologie van de mens, met hoofdaccent op het onbewuste. De vijf casussen zijn een gevarieerde verzameling van patie͏̈nten waarbij Freud door bewustmaking van het innerlijk conflict, veelal verankerd in seksuele problematiek, symptomen probeerde op te lossen. De gevalsbeschrijvingen zijn verdeeld in een algemene verhandeling, uitvoerige beschrijving van het verloop van de sessies en een nabeschouwing. Dit boek kan gezien worden als een interessant document uit de cultuurgeschiedenis waarin voor het eerst een poging werd gedaan om het psyche van de mens uitvoerig te doorgronden. "Ziektegeschiedenissen" is een van de vijf delen uit de kleine Sigmund Freud bibliotheek. © NBD Biblion
Keywords: Psychoanalyse -- Ziektegeschiedenissen