De eerste lijn in beweging : forfaitaire geneeskunde als structureel alternatief voor prestatiegeneeskunde? - Louckx, Fred, ....-; Van Wanseele, Carine, ....- (Brussel : VUB press, 1998)
InhoudsopgaveDeel I: Historiek, wettelijke regeling en cijfergegevens* Wijkgezondheidscentra en het forfait: reconstructie van een boeiende geschiedenis.* Het juridisch kader voor de forfaitaire betaling in de eerstelijnsgezondheidszorg.* Treize ans de forfait: bilan et perspectives. Chiffres et canevas historique.* Het forfait in Vlaanderen in cijfers.* European payment systems in general practice - implications for quality assurance.Deel II: Forfaitaire geneeskunde als structureel alternatief voor prestatiegeneeskunde in de eerstelijnsgezondheidszorg?1. Kwaliteit in de eerstelijnszorg* Het honoreringssysteem en de kwaliteit van eerstelijnszorg.* Le mode de financement forfaitaire au service de la qualité des soins de santé primaires.* La qualité des prestations du médecin généraliste est-elle liée au mode de rémunération?2. Laagdrempelige zorg* Laagdrempelige zorgverlening in de eerste lijn.* Accès à des soins de qualité dans un cadre financier limité.3. Patiënteninspraak* La participation des patients en Maison médicale.* Prestatiegerichte vergoeding: kansen en bedreigingen voor patiënteninspraak.4. Doelmatige eerstelijnszorg* De impact van betalingssystemen in de eerstelijnszorg op de efficiëntie.* Forfaitaire eerstelijnszorg: doelmatige eerstelijnszorg?5. Artsenplethora en aanbodsbeheersing op de eerste lijn* Artsenplethora en aanbodsbeheersing in de eerstelijnszorg.* Artsen op de eerste lijn: wie zei te veel?6. Centraal medisch dossier en monitoring* Le dossier médical en médecine générale: état de la question en Belgique.* Centraal medisch dossier en monitoring. Evaluatie vanuit het systeem van betaling per prestatie.
Keywords: Eerstelijnsgezondheidszorg