De odyssee van thuislozen - Nuy, Marius H. R. (Marius Henricus Richardus Aleidis Maria), 1949-; Katholieke Universiteit Nijmegen (Utrecht : SWP, 1998)
Alles over (de zorg voor) thuislozen: zo kan dit boek het beste getypeerd worden. De auteur bespreekt een groot aantal sociaal-wetenschappelijke studies die er in de tweede helft van deze eeuw zijn overschenen over het verschijnsel thuisloosheid en de zorg voor mensen die aan de rand van de maatschappij zijn geraakt. Daarna komt een aantal morele vragen aan de orde met betrekking tot de omgang met gemarginaliseerde medemensen. Uiteindelijk leidt dit tot de kernvraag naar de morele gronden voor bemoeienis met thuislozen. Hoever gaat de norm van de autonomie van ieder mens? De auteur, die ooit als maatschappelijk werker in aanraking kwam met thuisloosheid, heeft alleen en samen met anderen een hele reeks studies naar dit verschijnsel op zijn naam staan. Het boek is als overzicht van de problematiek ook een poging van de auteur om de zaken voor zichzelf "op een rijtje" te krijgen. Voor iedere die zich bezig houdt met of gei͏̈nteresseerd is marginaliteit in de samenleving en de zorg voor mensen die om welke reden dan ook uitgesloten zijn, is dit boek een onmisbare bron zowel voor informatie als voor reflectie. © NBD Biblion
Diss. doct. medische wetenschappen
Keywords: Homelessness -- Moral and ethical aspects; Homelessness -- Netherlands