Laat me feesten : het eeuwige misverstand over jongeren - Giesen, Peter, 1959- (Amsterdam : Podium, 1999)
Ze slikken, snuiven en zuipen. Ze doen steeds eerder aan seks. Ze vinden agressieve computerspelletjes leuker dan de krant. Bovenal zijn ze gewelddadig: als je ze geen respect betoont, krijg je zo een ram voor je kop. In zijn grondig gedocumenteerde en heldere beschouwing Laat me feesten inventariseert Volkskrant-journalist Peter Giesen de echte en vermeende problemen met hedendaagse jongeren. Met een soepele duik in het verleden legt hij het mechanisme bloot van de eeuwige zorg om die ongrijpbare jeugd. 'De jeugd van tegenwoordig houdt van luxe,' wist Socrates al. 'Ze heeft slechte manieren, veracht alle gezag, heeft geen respect en praat wanneer ze zou moeten werken.'
Een verfrissende kijk op diverse ontwikkelingen, die we sedert 1950 in Nederland hebben doorgemaakt. Het gedrag van de jeugd nu is een weerspiegeling van deze tijd (de jaren negentig). Wat betekenen bekende begrippen als individualisme, solidariteit en gemeenschap in werkelijkheid? Dit wordt uitermate boeiend geanalyseerd, met bijzondere aandacht voor de positie van jeugdigen.
Keywords: Jeugd en maatschappij -- Nederland