Pesten : wat doen we eraan? Op school, op het werk, thuis en in relaties - Emmerechts, Sonja, ....- (Antwerpen : Icarus, 1999)
Aan de hand van literatuuronderzoek, gesprekken met deskundigen, getuigenissen van slachtoffers, getuigen en pestkoppen brengt de auteur in kaart wat pesterijen zijn, waar, hoe en waarom ze gebeuren, hoe erover gedacht wordt, hoe slachtoffers zich daarbij voelen en hoe het hun leven beïnvloedt, wat mensen er zoal aan doen, welke wettelijke bescherming er is. Na een algemeen hoofdstuk over pesterijen wordt dieper ingegaan op de specifieke vormen van pesterijen: op school en in het jeugdwerk, op het werk, ongewenst seksueel gedrag op het werk en pesterijen in privé-relaties. Als bijlage zijn er een vragenlijst voor slachtoffers en nuttige (vooral Belgische) adressen. De (Vlaamse) auteur studeerde Germaanse filologie en verleende medewerking aan verscheidene publicaties. Dit zeer toegankelijke boek geeft een indringend beeld van wat het slachtoffer meemaakt. Slachtoffers kan het nieuwe inzichten bieden zodat ze hun situatie beter kunnen begrijpen en een instrument krijgen waarmee ze naar hun omgeving kunnen toestappen. De vele theoretische en praktische informatie is verder interessant voor opvoeders, (personeels)managers, vertrouwenspersonen in bedrijven en instellingen, medici, sociologen psychologen, juristen, vakbondsmensen, beleidsmensen en hulpverleners. Bevat literatuurlijst. © NBD Biblion