Brugge : de geschiedenis van een Europese stad - Ryckaert, Marc, 1949-; Vandewalle, André, ....-; D'Hondt Jan, ....-; Cornet, Pascal, 1961?-; Robert, Jan, ....-; Maertens, Hugo, ....- (Tielt : Lannoo, 1999)
Een riante uitgave met een nieuwe kijk op de geschiedenis van een van de mooiste steden van Europa. Helder en overzichtelijk. Mooi en degelijk. Brugge is een veelzijdige stad met een bijzonder rijk verleden. Daardoor is Brugge een quasi onuitputtelijke bron voor historisch onderzoek. Brugge. Hoogtepunten uit een Vlaams en Europees verleden maakt de nieuw verworven inzichten van de laatste jaren aan een groot publiek kenbaar, verpakt in een synthese van de hoogtepunten van de Brugse geschiedenis met de nadruk op de Vlaamse en Europese betekenis van de stad. Dit nieuwe Bruggeboek wil de historische rol van Brugge in een juist daglicht stellen en een positieve bijdrage vormen in de beeldvorming over de wereldwijd bekende stad. Dit boek levert tevens een bijdrage tot de overgang naar het volgende millennium en is een fundament voor Brugge Cultuurstad 2002. Een bijzonder rijke inhoudstafel, een iconografie om u tegen te zeggen, een corps aan eminente auteurs die allen reeds jarenlang met de stad en haar geschiedenis vergroeid zijn en er zich beroepshalve op concentreert: nooit eerder werd de stad Brugge op een dergelijke wijze benaderd.
De geschiedenis van het Vlaamse Brugge wordt in dit zeer rijk in kleur geïllustreerd overzichtswerk beschreven vanaf de vroegste archeologische vondsten tot aan het einde van de twintigste eeuw. Dat gebeurt in acht hoofdvakken die elk een tijdvak en/of een thema beslaan (zoals : 'cultuur, kerk en geestesleven in de Middeleeuwen, 1100-1500'). In elk hoofdstuk worden in kaderteksten bepaalde onderwerpen of personen nader uitgediept (zoals de dichter Petrus Christus, de bordelen in de Middeleeuwen, de dichter Guido Gezelle en de 'Vernederlandsing van het officiële leven' ). De teksten zijn niet alleen makkelijk leesbaar, maar geven ook de laatste stand van het wetenschappelijk historisch onderzoek weer: zo wordt op basis van recent botonderzoek de doodsoorzaak van Maria van Bourgondië vastgesteld en wordt het belang van het verzanden van het Zwin voor de ondergang van Brugge als handelscentrum sterk genuanceerd ! De combinatie van wetenschappelijkheid en toegankelijkheid (ook door de prachtige en ter zake doende illustraties) maken het boek tot een zinvol en prettig overzichtswerk, uitgegeven aan de vooravond van het jaar 2002, het jaar waarin Brugge culturele hoofdstad van Europa zal zijn.
Keywords: Brugge -- Geschiedenis