Kom, we zijn tebie! Bezembinders en scharenslieps : voyageurs in Vlaanderen - Kerff, Marcel, ....- (Leuven : Van Halewyck, 2000)
De cover van dit boek oogt mooi en zegt meteen alles: voyageurs, mensen die rondtrekken in woonwagens (kom, we zijn tebie, we zijn weg!), doordrongen van een onafhankelijksheidsgevoel, vechtend om te leven en overleven in een samenleving van 'boeren' (de term voor niet-voyageurs). Ze zijn met zo'n vijfduizend, verzamelen en herstellen oud ijzer, zijn inventief en veranderlijk in hun beroepen, naargelang van de noodzaak en de omgeving. Ze onderscheiden zich van zigeuners, maar tonen wel bepaalde gemeenschappelijke trekken. Ze zijn de nomaden, soms de illegalen, van Vlaanderen anno 2000. Marcel Kerff, ex-journalist bij de VRT, interviewde een aantal onder hen, ook de jongeren, en doet dit met een groot inlevingsvermogen en respect. Het boek bevat veel illustraties en foto's, die de levenssfeer van deze voyageurs, vroeger en nu, oproepen. Het is een coherent verhaal geworden, hoewel het leven van de voyageurs vaak (bewust) incoherent is. Ook de reacties van de boeren komen hier tot uiting, zowel de positieve als de negatieve, en er is een korte verwijzing naar het Vlaams Centrum Woonwagenwerk. Een zeer waardevol boekje, dat vlot leest, en een deel van onze bevolking vrijwaart van het verdwijnen uit ons collectief geheugen. [Monika Triest]
Keywords: Romanies -- Belgium