Het pomphuis van de 21ste eeuw : educatie in de actieve welvaartsstaat - Jacobs, Roger, 1954-; van Doorslaer, Jef, ....- (Berchem : EPO, 2000)
In het 17de-eeuwse pomphuis werden hardnekkige werkweigeraars opgesloten die alleen door hard labeur - pompen - letterlijk het hoofd boven water konden houden. In onze actieve welvaartsstaat worden laaggeschoolde werklozen dwingend aangemaand hun "basic skills" bij te schaven met het oog op hun plaats op de arbeidsmarkt. Zoniet dreigen er sancties. Ook voor wie werk heeft, is er de permanente onzekerheid. Een job voor het leven behoort tot het verleden. In de globaliserende economie wordt levenslang leren een instrument van flexibiliteit en inzetbaarheid - employability. Voor de begeleidende instanties, van volwasseneneducatie over welzijnswerk tot vakbonden, groeit de druk om dit sterk fluctuerende arbeidsleger gewillig in permanente mobilisatie te houden. Moet er niet meer gewerkt worden aan de weerbaarheid van laaggeschoolden? Is de levenslange veroordeling tot leren een teken van vooruitgang? Is om het even welke arbeid een remedie tegen uitsluiting? En moet niet veeleer de uitsluiting dan wel de uitgeslotene geviseerd worden? Een nieuwe invulling van het nobele begrip levenslang leren is nodig om te vermijden dat de (basis)educatie het pomphuis van de 21ste eeuw wordt. Zelfontplooiing staat daarbij centraal. Dit boek is aanbevolen lectuur voor sociale scholen, universitaire opleidingen agogiek en pedagogie, sociale readaptatiewetenschappen, voortgezette opleiding basiseducatie.
Keywords: Adult education; Education and state; Basiseducatie; Lerarenopleiding -- Algemeen; Pedagogiek en onderwijskunde -- Didactische theorieën; Volwassenenvorming; Welvaartsstaat