Relaxatie en zelfhypnose in de praktijk : een praktisch oefenprogramma met 6 technieken op audiocassette - Van Craen, Wilfried, ....- (Leuven : Acco, 1997)
Dit boek is een doe-boek, waarbij de praktische oefeningen makkelijk worden aangeleerd door middel van de bijgeleverde audiocassettes of CD. Relaxeren kun je leren! En bovendien kan dat snel en praktisch. In het eerste deel van dit boek maak je kennis met kortdurende, effici?nte relaxatietechnieken die concreet toepasbaar zijn in het dagelijkse leven. Zowel actieve (buikademhaling, progressieve relaxatie) als passieve relaxatiemethoden (autogene training, imaginatie, meditatieve technieken) worden aangeleerd in een realistische, kortdurende variante. Via de toegepaste relaxatie integreer je de bekomen relaxatievaardigheid in het dagelijkse leven. Daardoor hoef je niet speciaal meer te oefenen, maar haal je wel je algemeen spanningsniveau sterk naar beneden en bescherm je je beter tegen stress en spanningen. Met zelfhypnose kun je meer greep krijgen op je eigen functioneren, zowel lichamelijk als gedragsmatig. Via de kracht van de suggestie kun je leren om snel en adequaat invloed uit te
Oefenen op lichamelijke en psychologische problemen. Bovendien kan zelfhypnose ook helpen om slechte gewoonten (zoals roken, snoepen) op te geven of bepaalde emoties (zoals faalangst, onzekerheid) beter onder controle te krijgen. In het tweede deel van dit boek krijg je een praktijkgericht inzicht in (zelf)hypnose, met concrete technieken(ook op de cassettes of CD) om in trance te komen en deze te verdiepen. De aandacht gaat vooral naar het werken met suggesties.Deze kan je dan gebruiken bij diverse toepassingen zoals alle soorten psychosomatische klachten, zwangerschap, psychologische en emotionele problemen, tics, slechte gewoonten (roken, dwangmatig eten, alcohol...), pijncontrole (bij ingrepen of bij de tandarts), vervelende reacties (kokhalzen, agressief worden), subassertiviteit en onzekerheid, spreekangst, stotteren, beven, blozen, bruxisme enz. Volgende toepassingen komen in een afzonderlijk hoofdstuk uitgebreid aan bod : mentale training bij (sport)prestaties, omgaan met spanning
En stress, (faal)angst de baas en, bij het boek met cassetten, omgaan met slaapstoornissen en zelfhypnose bij seksuele moeilijkheden.
Keywords: Hypnose; Klinische psychologie -- Psychologische begeleiding; Ontspanningsoefeningen; Ontspanningstherapie