Zoeken naar oplossingen : inleiding tot het probleemgericht denken - Cornelis, Gustaaf C., 1966- (Brussel : VUB press, 2000)
Een eureka heeft uiteindelijk weinig van het romantische beeld van een geniale inval. Het oplossen van problemen gebeurt zelden toevallig, meestal gaat er een min of meer rationeel reconstrueerbaar proces aan vooraf. Dit proces begint al bij de erkenning en omschrijving van het probleem als probleem (anders was het een mysterie), volgens sommigen al ruim de helft van de oplossing. Problemen komen we tegen zowel bij het koken als bij het updaten van onze relativistische quantumveldmechanica. De auteur gaat ervan uit dat er geen fundamenteel verschil hoeft te bestaan tussen beide problemen en de weg naar de oplossing ervan. We hebben gewoon een heleboel tools die selectief worden ingezet bij probleemoplossing. Nadat de auteur deze tools in kaart heeft gebracht, hanteert hij diezelfde kaart bij het reconstrueren van de wegen die verschillende ontdekkingen en uitvindingen bewandelden, van probleem naar oplossing. Het boek groeide uit de ervaring aan de lerarenopleiding aan de VU Brussel, waar men een opleidingsonderdeel samenstelde waarin geen kant en klare heuristieken werden aangeboden, maar veeleer inzicht werd gegeven in welbepaalde dimensies van de heuristische dynamiek.
'Probleemoplossend denken' is een manier om allerlei problemen - van dagdagelijkse conflicten tot academische vraagstukken - op een kritische manier te benaderen en aan te pakken. In die zin is ‘probleemoplossend denken' synoniem van ‘weten-schappelijk denken in de praktijk' en is het van toepassing zowel in een academische omgeving als in een maatschappelijke context. Maar wie zich in zijn/haar opleiding wetenschappelijke technieken heeft eigen gemaakt om academische vraagstukken op te lossen kan deze daarom nog niet toepassen in een maatschappelijke context. In dit boek geeft Gustaaf Cornelis niet enkel toelichting bij welke lading ‘probleemoplossend denken' dekt. Hij overstijgt de problematiek door strategieën en tactieken aan te reiken om de overdracht van academisch wetenschappelijk denken naar de dagdagelijkse realiteit ook praktisch mogelijk te maken.
Keywords: Probleemgericht denken; Probleemoplossend denken; Wetenschappelijk onderzoek; Wetenschappen en maatschappij