Kwaliteitszorg voor non-profitorganisaties : met succes overleven in een concurrerende markt - Van Zoest, Cees, ....- (Baarn : Nelissen, 2001)
1. De betekenis en het belang van kwaliteitszorg 2. Kwaliteitszorg, een visie en een model 3. Onderzoek naar klantentevredenheid 4. Werken aan personeelstevredenheid 5. Van het ontwikkelen naar het beheersen van kwaliteit 6. Het organiseren van kwaliteitszorg 7. Kwaliteit met succes ontwikkelen 8. Kwaliteitszorg, cultuurverandering en weerstanden 9. Kwaliteitszorg en communicatie 10. Kwaliteitszorg en projectmarig werken
Keywords: Kwaliteitszorg -- Non-profitorganisaties.