Lessen uit emotionele intelligentie : meer oog hebben voor jezelf en voor anderen - Van Den Broeck, Herman, 1955-; Debussche, Fannie, ....-; Cools, Eva, 1977- (Tielt : Lannoo, 2002)
Emotionele intelligentie betreft een veelheid van intra- en interpersoonlijke vaardigheden, maar hier wordt uitsluitend het communicatieve element beperkt belicht: met o.a. het positief denken, non-verbale gedragsaspecten, de interactionele Leary-roos en enkele beïnvloedingstechnieken. Ook kan de lezer zich situeren in zes types die alle levensverwachtingen en -gedrag verklaren: de EQ-sleutel. Per hoofdstuk wordt verwezen naar complexere en genuanceerdere lectuur: het enneagram, systematisch denken, transactionele analyse. Het gaat om toepassingen her en der, geen logische en coherente opbouw rond een mensvisie. Het boek blijft het topje van de spreekwoordelijke ijsberg. Wie kent de weg naar de volledige ijsberg? [Willy De Block]