Handboek forensisch welzijnswerk - Bouverne-De Bie, Maria, 1951- (Gent : Academia press, 2002)
Inhoudsopgave Deel 1: Van reclassering naar forensisch welzijnswerk Strafrechtstheorie en welzijnswerk Van private reclassering naar maatschappelijke dienstverlening aan justitiecliënteel Van overheidsreclassering naar psychosociale dienst (Strafinrichtingen) en justitiehuizen (Rechterlijke Organisatie) Een verkenning van het forensisch werkveld: justitie en de Vlaamse gemeenschap Een verkenning van het forensisch werkveld in Brussel en Franstalig België De samenwerking tussen justitie, de gemeenschappen en gewesten: een status questionis Deel 2: Het 'hulp en recht' debat Historische ontwikkelingen in de strafrechtsbedeling beschouwd vanuit het perspectief van humanisering en menselijke waardigheid Historische en actuele ontwikkelingen in de relatie tussen strafuitvoering en hulpverlening Hulpverlening en strafuitvoering: tussen praktische reflecties en reflectieve praktijk Op het kruispunt van uitsluiting en opsluiting? Verschuivingen in justitie: praktische mogelijkheden tot humanisering Deel 3: Stapstenen naar een humane benadering Het forensisch welzijnswerk en de 'sociale integratie'-doelstelling Bestraffing als maatschappelijke constructie De politie in de 'community' of de 'community' in de politie? Forensische hulp- en dienstverlening als sociale praktijk De ontwikkeling van een slachtoffergerichte aanpak in het forensisch welzijnswerk Bemiddeling en herstel: finaliteit en/of alternatief Deel 4: Forensisch welzijnswerk en (preventie van) marginalisering De internering. De aanpak van de ontoerekeningsvatbare delinquent Forensisch welzijnswerk en jeugdbescherming: een eerste verkenning Detentie, verpaupering en forensisch welzijnwerk Tussen welzijnsbevordering en criminaliteitsbeheersing: op zoek naar een positionering van preventie in de eroderende verzorgingsstaat Forensisch welzijnswerk en het recht op maatschappelijke dienstverlening
Keywords: Justitieel welzijnswerk; Sociale agogiek -- Jeugdbescherming en kinderrechten