Geuren en kleuren : een sociale en economische geschiedenis van Vlaams-Brabant : 19de en 20ste eeuw - Heyrman, Peter, 1964-; de Maeyer, Jan, 1952- (Leuven : Peeters, 2001)
I. HET AFLEGGEN VAN OUDE GEWADEN 1. Algemene karakterschets van Vlaams-Brabant Eenheid en verscheidenheid 2. De geurige steden Een eigen antwoord op de industriële revolutie 3. Brussel en zijn rand De stad en het platteland 4. De "blauwe" steden of de triomf van de liberale steden II. EEN SAMENLEVING IN DE KERING (1890-1950) 5. Arme en rijke boeren Landbouw en platteland in een wijde cirkel rond de hoofdstad 6. Doorbraak van de industiële samenleving 7. Tussen kern en periferie De socialistische arbeidersbeweging in Vlaams-Brabant 8. In de schaduw: het christelijk organisatieweefsel voor arbeiders en zelfstandigen III. DE UITDAGINGEN VAN DE MODERNE MAATSCHAPPIJ 9. Regionaal expansiebeleid: een slag in het water De lange weg naar de economische convergentie 10. Vlamingen in de rand rond Brussel 11. Oud en nieuw Sociale bewegingen in de maalstroom 12. Economisch succes en knelpunten in Vlaams-Brabant op het einde van de 20ste eeuw
Includes bibliographical references (p. 354-367) and index.
Summaries in English, French, and German.
Keywords: Vlaams-Brabant (Belgium) -- Economic conditions; Vlaams-Brabant (Belgium) -- Social conditions; Geografie -- België -- Vlaams Brabant; Vlaams-Brabant -- Sociaal-economische geschiedenis; Vlaanderen -- Sociaal-economische geschiedenis