Luister je wel naar mij? - Delfos, Martine (Martine France), 1947- (Amsterdam : SWP, 2000)
Literatuur over gespreksvoering met kinderen bestaat nauwelijks. Spreken met kinderen is echter voor bijna iedereen een dagelijkse bezigheid en voor professionals een kernactiviteit. Desondanks is er tijdens opleidingen nauwelijks aandacht voor. Naast het voeren van vraaggesprekken met kinderen wordt in deze uitgave gespreksvoering in het algemeen beschreven en behandelt het in het bijzonder hulpverleningsgesprekken en gesprekken in de schoolsituatie. In Luister je wel naar mij? beschrijft Martine Delfos hoe een gesprek met vierjarigen, achtjarigen of twaalfjarigen gevoerd kan worden. Moet je praten en spelen tegelijk? Welke vraagtechnieken zijn op welke leeftijd geschikt? Hoe schat ik de mentale leeftijd van een kind in? Hoe zorg je dat het kind een optimale getuige is? Luister je wel naar mij? dat Martine Delfos schreef met medewerking van Jorien Meerdink en Fiet van Beek van bureau WESP, is een boek over gespreksvoering met kinderen tussen vier en twaalf waarin het meest recente onderzoek verwerkt is tot een model van leeftijdgewijze vormen van gespreksvoering. Het is geschikt als leerboek voor mensen die met kinderen in de basisschoolleeftijd werken, van leerkracht of politieagent tot therapeut.
Inhoudsopgave : 1. Inleiding: Luister je wel naar mij? 2. De ontwikkeling van kinderen van vier tot twaalf jaar 3. De gespreksvoering: Respect en bescheidenheid 4. De gesprekstechnieken: Openlijk doorvragen 5. Gespreksvoering naar leeftijd 6. Epiloog
Keywords: Communicatievaardigheden -- Kinderen; Gesprekstechnieken; Jeugdzorg; Methoden en technieken -- Vergader- en gesprekstechniek, rapportage