Rapporteren in de hulp- en dienstverlening - ter Horst, Judith, ....-; Bogtstra, Annette, ....- (Bussum : Coutinho, 2003)
Hulpverleners moeten regelmatig rapporteren, bijvoorbeeld om de voortgang van de hulpverlening vast te leggen, om een advies uit te brengen of om voorzieningen voor een cliënt aan te vragen. Goede hulpverlening is gebaat bij een gedegen rapportage. Toch is rapporteren voor veel hulpverleners een lastige opdracht. Rapporteren in de hulpverlening is een praktisch boek dat de hulpverlener stap voor stap helpt bij het proces van rapportage. Het boek gaat uitgebreid in op de soorten rapportage en op deelaspecten die in rapportages aan de orde komen. De theorie wordt uitgelegd aan de hand van cases uit de dagelijkse praktijk. Opdrachten, concrete schrijfadviezen en praktische tips bieden de student de gelegenheid de stof te verwerken en toe te passen. Het boek is daarmee een uitstekende voorbereiding op de schrijftaak die bij het toekomstige beroep hoort. Rapporteren in de hulpverlening is geschreven voor hbo-studenten in het hsao. Het is tevens geschikt voor professionals in de hulpverlening. Verkorte
Inhoudsopgave : 1. Wat is rapportage? 2. Vorm en inhoud 3. Voorbereiding op het schrijven 4. De centrale vraag 5. Overtuigend schrijven 6. Schrijven en redigeren
Keywords: Rapporteren -- Hulpverlening